Feestblog!

5 jaar: Haal meer werk uit je illustraties
5 vragen aan Monique van der Vlist

Illustraties en tijdschriften, ze lopen als een rode draad door het leven van art director Monique van der Vlist. Bijna 20 jaar werkte ze voor interieur tijdschriften, tot ze in 2015 voor zichzelf startte. Happy Makers Blog werd in het leven geroepen, dé plek om illustratoren in het zonnetje te zetten. Maar Monique wilde meer. Ze wist hoe hard illustratoren moeten knokken voor een mooie opdracht en wilde hen verder helpen. In 2018 trok ze voor het eerst met een groep illustratoren de duinen in voor de training “Haal meer werk uit je illustraties”. Vijf vragen, vijf antwoorden opgeschreven door oud 101 collega en Happy Maker schrijver: Monique Butter.

 

 

1 // Waarom ben je vijf jaar geleden met deze training begonnen?

Lang voordat ik begon met Happy Makers Blog hield ik al van illustraties. Sterker nog, vijftien jaar geleden startte ik mijn eerste Vlinspiratie blog waar ik de mooiste illustraties verzamelde. Via dat blog en mijn werk als art director bij het woontijdschrift 101 Woonideeën leerde ik veel illustratoren persoonlijk kennen. Ik zag zoveel talent, maar ik zag ook hoe ze moesten struggelen met werk. Ik kan niet toveren, maar ik bedacht me dat ik illustratoren wel zou kunnen helpen om meer in beeld te komen bij leuke opdrachtgevers. Ik wilde een training ontwikkelen, zodat ze zouden leren wat ze zelf kunnen doen om meer te bereiken met hun werk. De drive die ik toen voelde om dit te doen, voel ik nu nog steeds.”

 

 

Last but not least – De allerlaatste cover van 101 Woonideeën werd gemaakt door onze favoriet: Geertje Aalders. Hieronder een foto die me ook dierbaar is: werkend in het laatste 101 Woonbeurshuis. 

Monique van der Vlist


Monique van der Vlist

Kijk ik je 5x aan – De foto linksonder zette een traditie in. Een dag voor de eerste training maakte ik deze spiegelfoto bij Parnassia aan zee. Sindsdien maak ik ieder jaar een foto #streepjeslover

Monique van der Vlist

 

2 // Is er een verschil met de training van toen en nu? 

“Er zijn twee dingen waarin ik geloof. De eerste is: samen kom je verder. Je kunt zoveel van elkaar leren. En de tweede is: om echt contact met elkaar te maken moet je real life bij elkaar komen. Dus wilde ik een offline training geven, mensen van hun (vaak eigen) werkplek halen. Geen online training die je kunt volgen wanneer het je goed uitkomt, maar een live versie, zodat je ook te maken hebt met deadlines en urgentie. Tja, en toen kwam corona. Gelukkig vond ik die periode een manier om elkaar toch te kunnen ontmoeten. We spraken af op een veilige manier, juist om de verbinding met elkaar te houden. Pas het afgelopen seizoen is de training deels online gegaan. Maar alleen als aanvulling van wat er al bestond. De live sessies zijn een onverminderd belangrijk onderdeel. 

 

Monique van der Vlist

 

Tegenwoordig word ik tijdens de training (en nog heel veel meer) bijgestaan door Annemiek van Duin (schrijver vermomd als kunstenaar). En naast de training  geef ik persoonlijke 1-op-1 coaching, is er de Happy Makers Club waarin ouddeelnemers contact met elkaar kunnen blijven houden en elkaar kunnen supporten. Dit najaar is de Happy Makers Academy gestart met een mooi aanbod van kortere workshops en coachsessies. De eerste workshops starten in november: Happy Makers Academy

 


 

3 // Hoeveel deelnemers heb je in de afgelopen vijf jaar mogen coachen?

Afgelopen jaren heb ik 135 fantastische illustratoren en ontwerpers mogen coachen. Waaronder: v.l.n.r. Irma van Osch, Netty van Haarlem, Alice Wolff, Bregje Raaijmakers, Laura Hopmans en Karin Mol (Studio Coliejoelie)

 


Monique van der Vlist

 

4 // Waar ben je zelf in gegroeid?

“Het was wel even schakelen toen ik net voor mezelf begon. Na jaren in vaste dienst te hebben gewerkt, viel de zekerheid van een baan weg. Door zelfstandig verder te gaan, moest ik zakelijk gezien wel groeien. En ik ben er trots op dat dat is gelukt. Maar nog veel belangrijker is de persoonlijke groei geweest die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Door anderen te coachen, leer ik zelf ook ontzettend veel. Ik weet nog beter waar mijn eigen talent ligt (en wat te verbeteren). Bijvoorbeeld dat ik vanuit een helikopterview naar het werk van een ander kan kijken, kan zien wat er nodig is, en daarna makkelijk kan switchen en inzoomen op de details. Maar ik heb ook geleerd dat ik soms te snel wil en dat iedereen ruimte krijgt om in eigen tempo stappen te zetten. Geduld hebben en terugschakelen dus.”

 

Mijn eigen stappen: insta post van 5 jaar geleden. Blij dat ik de stap naar coaching heb genomen

 

5 // Wat zijn jouw dromen en plannen voor de Happy Makers movement?

“Ik hoop dat de Happy Makers Club uitgroeit tot het platform dat ik voor ogen heb. Een plek waar illustratoren en ontwerpers online bij elkaar komen om te delen, te sparren en elkaar verder te helpen. Samenwerken, daar draait alles om in mijn ogen. Niet alleen als illustratoren onder elkaar. Ik wil zelf ook samenwerkingen aangaan. We kunnen zoveel van elkaar leren! En als ik dan toch even ‘hardop’ mag dromen: ik zou nog meer de schakel willen worden tussen de illustratoren en opdrachtgevers. Kortom: ideeën en plannen genoeg voor de komende vijf jaar!

 

 

De training ‘Haal meer werk uit je illustraties’ start op vrijdag 19 januari 2024. Het is er speciaal voor illustratoren die willen groeien in hun werk. In het traject van 3 maanden ga je intensief aan de slag met jouw uitstraling, jouw werk en doelen. Liever een kortere cursus? In de Happy Makers Academy vind je verschillende workshops en coachsessies. Er zit vast iets voor je bij! Happymakersblog.com/academy

 

 

Kun je geen genoeg krijgen van Happy Makers Feest?
Kijk dan ook eens hier:

Mijn training is jarig

De Happy Makers Academy is open

De allereerste deelnemers

 

 

 

Vieren wat er te vieren valt:
volgende week lees je weer een feestelijk blog!

Happy Makers Feest illustrator én deelnemer
van de eerste training: Ingrid Wuyster

Tekst: Monique Butter (tekstbureaumo.nl)
Creatief idee en samenstelling: Monique van der Vlist

 

 

 

Deel uw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.