Haal meer werk uit je illustraties!

Het is feest! Een jubileum! Eén jaar geleden ging mijn eerste training van start. Ik kan de nerveuze kriebels nog voelen als ik terug denk aan die allereerste dag in de duinen. En nu, een jaar later, 4 groepen en 30 illustratoren verder is de 5e groep al gestart! Gistermiddag toasten we met bijna alle deelnemers op dit moois! Daarom vandaag op het blog een kleine terugblik. Foto: Anouk De Kleermaeker (papieren bloemen: de Bloemenier)

V.l.n.r. Milou, Ingrid, Caroline, Ruth, Lotte en Monique

Wat er de afgelopen 12 maanden is gebeurd, is een enorm cadeau. Vorig jaar rond deze tijd kon ik alleen maar hopen dat de training van de grond zou komen. Nou… dat is gelukt! En meer dan dat. Dat ik het eerste jaar al 4 groepen illustratoren zou begeleiden, had ik echt niet durven dromen. Het was druk, het was mooi, ik heb veel geleerd en vooral heel veel genoten van alle stappen die zijn gezet door de deelnemers.

Illustraties: Lotte Dirks en Ruth Hengeveld

Beginners kriebels

Op vrijdagmorgen 28 september 2018 had ik behoorlijk de kriebels. Ik had wel alles op papier staan, maar zou het ook echt werken? En hoe? Gelukkig ging ik van start met een vertrouwde groep: Lotte Dirks, Caroline Cracco, Ruth Hengeveld, Ingrid Wuyster en Milou Custers waren de eerste deelnemers. We spraken af op één van mijn lievelingsplekken in Haarlem: de Kennemerduinen. Een perfecte plek voor alle deelnemers om los te komen van de dagelijkse beslommeringen en gefocust bezig te zijn met hun bedrijf. En wat was het een leuke dag! Als ik nu opnieuw naar de foto’s kijk, worden de kriebels in m’n buik van toen vervangen door een gelukssprongetje van mijn hart.

Ingrid en Milou tijdens de eerste trainingsdag in de Kennemerduinen (Haarlem)

Haal meer werk uit je illustraties

Zo begon het een jaar geleden: met een krachtige opdracht. ‘Haal meer werk uit je illustraties’, werd een persoonlijke offline training van ± 12 weken voor illustratoren, papier-ontwerpers, handwriters en illustratief ontwerpers, waarin zij leren hun werk op een professionele & creatieve manier onder de aandacht te brengen. Doe je mee, dan ontwikkel je een duidelijke visie over jouw werkdoelen. Hoe presenteer jij je werk en zorg je ervoor dat potentiële opdrachtgevers je naam niet meer vergeten? Tijdens de training krijg je de tools om jouw eigen promotie sterk neer te zetten. Door jezelf duidelijk in de markt te zetten, haal jij meer werk uit je illustraties. Bovenstaande foto’s: Anouk De Kleermaeker

Illustrator Sandra Sier – Hejsan! bij Brambergen (‘s-Graveland)

Het plan

1. Geheel tegen de tijdsgeest in wilde ik dat de training offline zou zijn. Ja: offline. Weg van je werkplek. Een online training leent zich veel te gemakkelijk voor uitstelgedrag. Een afgesproken tijd en locatie (en dan wel een heel leuke locatie!) dwingt af.

Illustrator Geeske van Voorthuijsen 

2. Mix van groepsbijeenkomsten en 1 op1 gesprekken. De trainingsdagen in groepsverband zijn misschien nog wel belangrijker dan de 1 op 1 ontmoetingen. Sparren met vakgenoten doe je als zelfstandig illustrator niet vaak, dit is een mooie gelegenheid. Dat bleek veel waard te zijn.

V.l.n.r. illustratoren Marlon Doomen, Anne Kuiper (Goudenlijntjes), Megan McNulty,
Aniek Bartels en Claudi Kessels bij Bar Kantoor

3. De (buiten)locatie’s. De groepsdagen organiseer ik in Haarlem. Voor de persoonlijke afspraken reis ik naar een leuke, centrale locatie, want ook voor mij is het goed om de deur uit te gaan. Wat blijkt: de locaties, zowel in Haarlem als daarbuiten worden zo gewaardeerd! De deelnemers hebben niet alleen veel zin in de training, ieder kijkt ook uit naar de plek.

Illustrator Hanneke Supply werkt aan een opdracht over de eerste indruk van elkaars werk

Puzzelstukken

Hoe gaat het? Het afgelopen jaar hoorde ik mezelf keer op keer antwoorden: ‘Alle puzzelstukken vallen in elkaar.’ Dankzij de training kon ik al mijn ervaring als artdirector voor magazines en illustraties inzetten om juist een ander vooruit te helpen. Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar en al die jaren daarvoor, is het zo logisch dat ik dit ben gaan doen. Ik vertel je binnenkort in een ander blog waarom!

Samen met Emmy Maessen (Mi-ontwerp) bij Kamu in Breda Foto: Sarah Sijstermans

En nu?

Nou, nu heb ik het gevoel alsof ik een raket heb afgeschoten met de start van de eerste training. Dat elke groep vol zat, kan ik nog steeds nauwelijks geloven. Natuurlijk: het was druk, maar wat ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Het was heel bijzonder om van de deelnemers het vertrouwen te krijgen en te kunnen bijdragen aan hun illustratiewerk. Dus nu ga ik vooral heel graag door met de training! Ik sta te trappelen om met mijn nieuwe plannen aan de slag te gaan. Nieuwe plannen, andere werkvormen, met hetzelfde doel: jou helpen bij de promotie van jouw illustraties.

 

Maar first things first: successen zijn er om gevierd te worden. Daarom hebben we gistermiddag, donderdag 3 oktober, geborreld met alle deelnemers van het afgelopen jaar.  Een prachtige club van groeiende, sterke creatieven. Dus: proost, op een mooi jaar en mooie mensen!

 

En mocht ik de komende tijd
iets voor jou kunnen betekenen:
je weet me te vinden!

Lees hier meer over de training of mail: monique@happymakersblog.com

De nieuwste groep: v.l.n.r. Martijn Boot, Marloes Bijlsma (Doityourselves), Fabienne de Hoop, Geeske van Voorthuijsen, Michelle de Gruijl en Linda Steenwijk (Studio Kuukeluus)

PS

Door alle ontwikkelingen rondom de training kwam ik er het afgelopen jaar niet aan toe mijn persoonlijke verhaal over de trainingen met jullie te delen. Het kriebelde zeker, maar ik wilde heel bewust de volle aandacht voor de deelnemers hebben. Zij staan op 1. Maar nu geen excuses meer. Dit najaar werk ik aan een nieuwe website (en een nieuwe planning) en zal ik op HappyMakersBlog vaker bloggen over de training en de deelnemers. 

 

 

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Adelheidantwoord
4 oktober 2019 om 22:00

Gefeliciteerd, Monique.
Fantastische voor je dat wat je wilde ook echt gelukt is.
Super, ga zo door.

Groeten, Adelheid

moniqueantwoord
5 oktober 2019 om 08:52
– Antwoord aan: Adelheid

Dank je wel, Adelheid. Ja echt hè? Ook zo blij mee. Ga zeker door 😉 Groetjes X

Pauline van Eijleantwoord
5 oktober 2019 om 09:12

Gefeliciteerd, Monique met dit succes, want dat is het. Het lijkt me geweldig om erbij te zijn, alleen al om te zien hoe je het aanpakt. Maar ja, ik heb niet als doel om professioneel werk te halen uit mijn hobby, dus dan heeft dat geen zin. Veel succes met je volgende jaar van trainingen! Liefs, Pauline

moniqueantwoord
7 oktober 2019 om 08:14
– Antwoord aan: Pauline van Eijle

Hoi Pauline, Dank je wel voor je lieve reactie! Ja het is echt leuk om te doen. Heel blij dat het zo mag lopen. Hoop dat we elkaar evengoed een keertje spreken. Vast wel. Groetjes, Monique X

Reactie achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.