doei_marije_tolman

Ben jij ook zo gek op kinderboeken? Ik zeker wel, niet alleen door de verhalen maar al helemaal voor de illustraties. Vanaf 27 januari tot en met woensdag 6 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Deze voorleesdagen zijn voor mij een mooie aanleiding een blog te maken over illustraties uit kinderboeken. Ik zou helemaal los kunnen gaan. Maar als leidraad neem ik de prentenboek TopTien. Deze illustratie komt uit het boek ‘Doei’ geschreven door Edward van de Vendel, illustratie van Marije Tolman

 Prentenboek TopTien

Voorlezen

Voor de meeste kinderen is het voorleesontbijt in de klas het hoogtepunt. In pyjama naar school, samen ontbijten in de klas en voorgelezen worden. Hier thuis werd al hard geknutseld aan een schoenendoos voor het voorleesontbijt. Op de school van onze kinderen maakt iedereen een ‘ontbijtdoos’ voor een klasgenootje.

De krijtjes staken

De prentenboek TopTien

Een jury van bibliothecarissen selecteert ieder jaar tien boeken voor peuters en kleuters. De boeken zijn buitengewoon geschikt om voor te lezen, er moet genoeg te ontdekken zijn en met aansprekende thema’s waar kinderen mee te maken krijgen. Dit is de top 3 van 2016 van de prentenboek TopTien.

TDTCCHOME_PLC_COED.indd

1. De krijtjes staken van schrijver Drew Daywalt en illustrator Oliver Jeffers (UK) – Je ziet Oliver hieronder in zijn Atelier.

oliver jeffers 2

oliver jeffers at work

Gemma Merino 1 Gemma Merino 2

2. De krokodil die niet van water hield van schrijver en illustrator Gemma Merino (uit Spanje)

marianne dubuc 2

3. De leeuw en het vogeltje van schrijver en illustrator Marianne Dubuc (uit Canada)

marianne dubuc 1

De complete TopTien vind je op de site: Nationalevoorleesdagen.nl

kinderboerderij

Speciale editie

Alle dieren in de kinderboerderij zijn blij: ‘We hebben er een geitje bij!’ Prentenboek van het jaar geschreven door Marjet Huiberts en met illustraties van Iris Deppe. Speciaal voor de voorleesdagen komt het boek uit in mini-editie (met app!) en kun je het kopen voor € 4,95.

We hebben er een geitje bij!_strokenproef_31 05 2013.indd

Illustrator Marije Tolman

Op dit pinboard van het kinderboekennieuws vind je meer tips voor de allerleukste voorleesboeken. Daar vond ik ook het boek ‘Doei’ (openingsbeeld) geïllustreerd door Marije Tolman. Boeken van Marije zijn o.a. verkrijgbaar via Tas-ka in Den Haag. Bij Tas-ka is ook deze print verkrijgbaar van uit het boek ‘Doei’.

Marije-Tolman-Neushoorn-PRINT-GELIMITEERDE-OPLAGE-25x30

 

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Stephanieantwoord
24 januari 2016 om 14:42

De krokodil die niet van water hield is de absolute favoriet van mijn dochters. We zijn zo verslingerd aan prentenboeken dat we zulke initiatieven alleen maar kunnen toejuichen!
PS: dat voorleesontbijt lijkt me ontzettend leuk! Spijtig dat ze dit ook niet in onze scholen doen.

Reactie achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.