Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 3

Ik viel als een blok voor Social label

Eerder had ik het Werkwarenhuis, de thuisbasis van Social label, op instagram gezien. Dat lokte mij richting ‘s-Hertogenbosch en sprak er vorig najaar af. Een eerste kennismaking en viel direct als een blok voor dit concept van Petra Janssen (Studio Boot) en Simone Kramer (C-mone). Mijn enthousiasme leidde tot de mini pop-up shop in het PapierAtelier. Ik wil jullie écht laten kennismaken met Social label; in het PapierAtelier en hier op het blog. Het lijntje werd gelegd tussen Social label en HappyMakersBlog.

Samen werken aan een economie die de samenleving verbetert >

flavouritesfeest2017-PapierAtelier-Social Label - Splendith-59

Social label ontwerpt arbeid

Waarom ben ik zo enthousiast? Social label laat zien dat design kan leiden tot een beter werkleven voor mensen die niet zo makkelijk meedoen. De plek waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een podium en uitdagend werk krijgen. Je kent vast de sociale werkplaats nog wel. Ik mag het niet vergelijken maar het basisidee kun je wel meenemen. Social label gaat verder dan ‘de wasknijpers’. Social label maakt betekenisvolle designproducten die er niet alleen prachtig uitzien maar ook met zorg bedacht en gemaakt worden.

Wat Social label uniek maakt is dat de ontwerpers van de producten eerst in gesprek gaan met werk-/zorgbegeleiders van de werkplaats. Wat kunnen de mensen maken en hoe werken zij met plezier? Pas dan start het ontwerpproces met als uitgangspunt de makers. Door hun kwaliteiten te benutten en een aansprekende omgeving te maken, krijgen deze kwetsbare groepen nieuwe kansen.

Voor een mensgerichte economie die de samenleving verbetert en niemand aan de kant laat staan. 

Social label NS Culi Werkwarenhuis

Het Werkwarenhuis in ‘s-Hertogenbosch is de thuisbasis van Social label. Je kunt er goed eten in het restaurant, ontmoetingsplek in de club en is vooral ook winkel en werkplek voor Social label. Beeld Petra Janssen (Studio Boot)

Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 2PapierAtelier Flavourites Feest Social Label Servies Vli

Social label, beweging via design-denken

Samen bouwen aan een economie die de samenleving verbetert via de kracht van design en communicatie. Samen met toonaangevende ontwerpers en werkplaatsen -van zorgorganisaties tot bedrijven- uit heel Nederland werken aan een sociaal duurzame designcollectie. Naast de sterke makers staan sterke ontwerpers: Piet Hein Eek, Roderick Vos, Borre Akkersdijk, Edwin Vollebergh van Studio Boot, Haiko Meijers van Onix Architecten, Marc Mulders, Kiki van Eijk, Edward van Vliet en Dick van Hoff.
 

SocialLabel>KOM>BOOT>Cello-Reinier01 kopie

Marina, maker (Reinier van Arkel) ‘Ik vind het een verademing om iets voor anderen te maken en niet alleen voor mezelf bezig te zijn. Mensen zijn ineens geïnteresseerd in wat ik maak. Je wordt gezien. Daar ben ik blij mee.’

Maak kennis met de betekenisvolle producten en de mensen erachter. Maar bovenal het plezier en de trots van het samen maken en presenteren van waardevolle designproducten. Producten die worden gewaardeerd en verkocht en daarmee bijdragen aan lokale werkcreatie en een mensgerichte economie. Beeld Social label

Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 1Social Label KOM PapierAtelier HappyMakersBlog 1

Mini Social label Pop-up shop in het PapierAtelier

Tijdens Flavourites Feest vertelden wij het verhaal van Social label en haar makers via dit verhalend servies. Een ontwerp van Edwin volleberg van Studio Boot. Het servies wordt gemaakt bij de werkplaatsen: Cello zorg en Demarrage/Reinier van Arkel, mensen met een beperking (Cello) en mensen met een psychische/psychiatrische aandoening (Demarrage/Reinier van Arkel).

flavouritesfeest2017-PapierAtlier-Splendith-11flavouritesfeest2017-PapierAtelier-Social Label - Splendith-21Social Label KOM PapierAtelier HappyMakersBlog 2B

Aandacht & waardering

Het servies wordt door de makers gegoten als drager voor hun verhalen. Makers en begeleiders werden geïnterviewd. Dat leverde een rijkdom aan verhalen op; verbeeld in illustraties (‘tattoos’) door grafisch ontwerper Edwin Vollebergh. Elke maker kiest bij het maken zelf zijn ‘tattoos’ voor op het servies. Zo wordt ieder stuk van dit servies uniek. Het servies staat in het PapierAtelier op de plankenbar, een Social label product van Piet Hein Eek. Het servies en plankenbar zijn verkrijgbaar in het Werkwarenhuis en in de webshop van Social label.  

flavouritesfeest2017-PapierAtelier-Social Label - Zilverblauw-Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 4

Uit de Social label collectie: Bezems & schorten. De bezems zijn een ontwerp van Dick van Hoff. Schorten gemaakt van de Waard tentdoek, ontwerp van Borre Akersdijk. 

Social Label KOM PapierAtelier HappyMakersBlog 3Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 5Social Label PapierAtelier HappyMakersBlog 6

Workshops met Social label ‘Joy of Work’

Ontmoet de makers van verschillende producten tijdens een van hun workshops; aankomende weken in Amsterdam (bij X Bank). Daar is ook een overzicht van de complete Social label collectie te zien tot 14 juli.

Locatie: X Bank, Spuistraat 172 in Amsterdam
Openingstijden X Bank: dagelijks van 10 – 20 uur
Workshoptijd: 12 – 14 uur
Inschrijven: niet nodig

Social Label Workshops Milaan 2017

Workshops tijdens Salone del Mobile Milano. Begeleiders en makers gaan mee op reis en tonen hun vakmanschap en mooie werk

 

Workshop programma

 

Vrijdag 23 juni
Workshop: KOM, verhalend servies

Ontwerp: Edwin Vollebergh, Studio Boot
Makers: Reinier van Arkel (healthcare, ‘s-Hertogenbosch)

– – – –

Vrijdag 30 Juni
Workshop: LICHT

Ontwerp: Kiki van Eijk
Makers: RIBW Brabant (people with mental illness, Tilburg)

– – – –

Vrijdag 7 juli
Workshop: KOM, verhalend servies

Ontwerp: Edwin Vollebergh, Studio Boot
Makers: Cello (health care, ‘s-Hertogenbosch)

– – – –

Vrijdag 14 Juli
Workshop: SCHORT

Makers: Citydwellers, (workshop for school drop outs, Eindhoven)
Ontwerp: Borre Akkersdijk, By Borre

 

 

Kijk mee!

 

logo sociallabel-1

Praktisch

Werkwarenhuis: tramkade 20, ‘s-Hertogenbosch (website)
Winkel: website
Club: website
Webshop: website

Beelden: In het PapierAtelier (Judith, Splendith) – Werkwarenhuis (Monique) – of anders vermeld

 

 

Deel uw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.