Letterpers HappyMakersBlog3

De gifttags die Happymakersblog samen met 8 illustratoren produceerde, zijn gedrukt door Letterpers. In het bedrijf van Tiny staan een aantal oude drukpersen die de labels echt iets unieks gaven. Tijd om meer te weten te komen over Tiny. Foto: Sigrid Bulens (StudioFrey.nl)

Letterpers-studio01

Wie ben je?

‘Ik ben Tiny Risselada, 34 jaar en ik kom uit Leusden. Nadat ik de opleiding Grafisch Ontwerpen volgde op de Kunstacademie Constantijn Huygens, ging ik werken als grafisch ontwerper bij achtereenvolgens Pentagram in Londen, UNA designers in Amsterdam en Mattmo in Amsterdam en ik begon mijn eigen ontwerpbureau TinyStudio.’

Letterpers HappyMakersBlog 4

Hoe was je start van Letterpers.nl?

‘Zeven jaar geleden wilde ik voor mijn dochtertje een bijzonder geboortekaartje. Ik had zelf een ontwerp gemaakt dat ik wilde laten drukken. Een Ierse collega van toen wees mij op letterpress en ik was meteen verliefd.

Werken met inkt, de geur, het mooie papier, het relief… Voordat ik op de kunstacademie zat, heb ik jarenlang met olieverf geschilderd. In mijn studententijd werkte ik bij dé papierwinkel van Nederland: de Vlieger. Die liefde voor inkt en papier, alles kwam ineens op zijn plek.

Letterpers HappyMakersBlog 2

Op dat moment kon ik het kaartje nergens op deze manier laten drukken, daarom heeft mijn oudste dochtertje een gewoon gedrukt kaartje met folie gekregen. Toch liet het me niet los en een jaar later heb ik onze trouwkaart zelf gedrukt met een handdegel die ik had laten overvliegen uit Engeland. Onze kleine huiskamer lag vol met trouwkaarten die moesten drogen.

Deze bijzondere techniek wilde ik ook aan andere mensen laten zien en ik startte mijn blog www.letterpers.nl. Inmiddels hebben we niet alleen letterpers maar kunnen ook foliedrukken en vormen stansen zodat we aan alle wensen kunnen voldoen.’

Letterpers-studio02

Wat is letterpers eigenlijk?

‘Letterpers is boekdrukkunst, een oude techniek. Bij letterpers druk je alleen iets dieper in het papier, wat vroeger niet mocht. We werken tegenwoordig niet meer met houten of loden letters, maar ontwerpen alles op de computer. Van het ontwerp maken we polymeerplaatjes, voor elke kleur een. Die plaatjes zetten we op de pers. De pers wordt met de hand in beweging gezet. Dan rollen de inkrollen over de plaatjes en worden de plaatjes in het papier gedrukt. Hierdoor ontstaat ook het relief in het papier.’

Letterpers HappyMakersBlog 1

Op welke kaartjes ben je (het meest) trots?

‘ Oei, dat is een moeilijke vraag. Elke kaartje wordt met veel liefde ontworpen en in elk kaartje zitten zoveel persoonlijke elementjes van de toekomstige ouders. Recent hebben we een kaartje gedrukt voor Carice, wat wel een heel bijzonder kaartje is geworden door de twee kleuren en de preeg. De samenwerking met haar moeder was erg leuk. De trouwkaart in de vorm van een label voor Alexander en Sophie was een heel mooie kaart om te tekenen. Inmiddels hebben we meer dan 1700 ontwerpen gemaakt en toch blijft elk kaartje bijzonder en een feest om te maken.’

Letterpers HappyMakersBlog

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

‘ Ik kijk altijd om me heen, dat zit in me. Inspiratie kan overal vandaan komen, van verpakkingen en kleding tot gebouwen. Ik volg vooral mijn hart. Vorm zit overal in en ik vorm het om naar mijn eigen taal.’

Hoe ziet jouw werkdag er meestal uit?

‘Ik begin met het checken van mijn mail, zodat ik weet of er kindjes zijn geboren. Ik stuur de kersverse ouders dan een laatste mail met hun final geboortekaartje. Bij akkoord gaan we aan de slag. Alle ontwerpen worden op maat gemaakt door mij en mijn team, Nicolien, Annemarije en Wandena.’

LadiesLetterpress_cover_4_RGB

Ga je binnenkort nog iets spannends doen?

‘Er gebeuren steeds leuke, spannende dingen. Zo werd Letterpers onlangs uitgekozen door Ladies of Letterpress om een plekje in hun boek te krijgen. Een boek met de beste vrouwelijke letterpers drukkers van over de hele wereld. Daar zijn we ontzettend trots op.

En van 17 tot 20 mei 2015 staat Letterpers op de grootste stationery beurs van de wereld in New York: National Stationery Show! We zullen onder andere de nieuwste wenskaarten, posters en notitieboekjes meenemen om ze aan Amerika en de rest van de wereld te laten zien!’

Letterpers HappyMakersBlog5

Hier vind je Letterpers

Online: www.letterpers.nl

Wil je een offerte aanvragen: annemarije@letterpers.nl

Instagram: letterpers_tiny

Twitter: letterpers

Pinterest: Tiny Risselada

 

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

De papier workshops bij Meet the Blogger « Letterpers.nlantwoord
26 september 2015 om 20:17

[…] Door Tiny Risselada van Letterpers.nl met assistentie van Jansontwerpfabriek […]

Verliefdantwoord
27 september 2017 om 12:08

Wat een leuk artikel. Inspirerend. En mooi die letterpers kaarten. Ik denk erover dit te laten doen voor onze bruiloft.
Groetjes,
Jasmine

moniqueantwoord
2 oktober 2017 om 10:19
– Antwoord aan: Verliefd

Dank je wel, Jasmine. Leuk te horen. En natuurlijk een aanrader kaarten voor je huwelijk van Letterpers 😉 Succes & plezier met alle voorbereiding. Groet! Monique

Reactie achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.